САЩ обявиха, че отменят някои забрани за търговия с Иран, за да позволят на технологичните компании да предоставят платформи и услуги, позволяващи на иранците да получат достъп до интернет, предаде БТА.

Иран спря достъпа до интернет и социални мрежи заради протестите

Решението на Вашингтон идва в момент, в който Иран е обхванат от протести заради смъртта на млада жена, изпаднала в кома след арест за неспазване на правилата за носенето на хиджаб на обществено място. Заради протестите властите ограничиха достъпа до интернет и до малкото социални приложения, които иранците можеха да използват.

„SpaceX“ иска да предоставя сателитен интернет в Иран

Сега според решението на министерството на финансите на технологичните фирми се разрешава да предоставят повече възможност за достъп до социални медии и платформи за сътрудничество, за видеоконферентни разговори и за облачни услуги.

Иранските власти арестуваха известен активист и журналист

"В момент, в който смелите иранци излизат на улицата, за да протестират заради смъртта на Махса Амини, САЩ удвояват подкрепата си за свободния поток от информация за иранския народ", заяви Уоли Адеймо, заместник-министър на финансите на САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм