Удар с дрон, извършен от ръководената от Америка коалиция в Северозападна Сирия, е убил високопоставен член на терористичната групировка "Ислямска държава ", който е бил отговорен за планирането на атаки в Европа, съобщи армията на Съединените щати във вторник.

Няма убити или ранени цивилни при удара, съобщиха военните.

Смъртта на високопоставения член на ИД се очаква "временно да наруши способността на организацията да планира външни атаки", казаха военните.

Българин задържан в Белгия за подготвян атентат

Ислямска държава продължава да представлява заплаха. Макар и деградирала, групата остава способна да провежда операции с желание да нанесе удари отвъд Близкия изток“, каза в изявление шефът на CENTCOM генерал Майкъл Курила. 

Сирийската гражданска защита на опозицията, известна още като Белите каски, заяви в понеделник, че човек е бил убит от "ракетен удар от неидентифициран дрон" в покрайнините на град Кили, северно от Идлиб.

Нашите екипи реагираха и откараха раненото лице в болница Баб Ал-Хава, където той почина“, казаха Белите каски в туит.

Силите на САЩ убиха лидера на Ислямска държава в Сомалия

Ударът от понеделник беше последният от поредица атаки през последните години, насочени срещу високопоставени членове на ИД в Северозападна Сирия.

През февруари удар с дрон уби двама местни активисти, първоначално идентифицирани като членове на Horas al-Din, според Associated Press. Сирийската обсерватория за правата на човека по-късно съобщи, че един от тях е високопоставен член на ИД.

Арестуваха 32-годишен ирански гражданин, подготвял терористичен акт

Лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, тогава най-издирваният терорист в света, беше убит през октомври 2019 г. при ръководена от САЩ операция в Северозападна Сирия.

Неговият наследник Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши беше убит при нападение на САЩ през февруари 2022 г., а последващият лидер Абу ал-Хасан ал-Хашими ал-Курайши беше убит от сирийските бунтовници месеци по-късно през октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм