Силите на САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по цели на хутите в Йемен, съобщиха снощи трима американски официални представители, цитирани от Ройтерс и БТА. Това е поредният ход срещу свързаните с Иран бунтовници заради техните атаки срещу морския транспорт в Червено море.

Хутите, които контролират най-гъсто населените части на Йемен, твърдят, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците които са подложени на нападения от Израел в Газа.

Пентагонът съобщи, че са били поразени подземно хранилище за ракети и други военни съоръжения на хутите. Американското ведомство описа подробно осемте нови удара в свое съвместно изявление с Великобритания, както и с Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, които подкрепиха новите действия. Британското министерство на отбраната заяви, че целите се намирали в два военни обекта в близост до летището в столицата на Йемен Сана.

Нападенията на хутите пречат на световния морски транспорт и разпалиха опасения за възможност от ръст на глобалната инфлация, коментира Ройтерс. Те също така задълбочиха опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да дестабилизира Близкия изток.

Многобройните американски удари през последния месец обаче не успяха да спрат нападенията на хутите срещу корабоплаването.

Контейнеровозите спират или се отклоняват от курса си към Червено море, което води до Суецкия канал - най-прекият път за превоз на товари от Азия към Европа. Много кораби са били принудени вместо това да поемат по по-дългия маршрут през нос Добра надежда.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм