Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с президента Исак Херцог в президентската резиденция в Западен Йерусалим в Израел, където проведе официални разговори, предаде БГНЕС.

Байдън заяви, че Вашингтон няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и че според него дипломацията остава най-добрият начин да се попречи на страната да се сдобие с такова, въпреки израелските възражения относно сделката с Ислямската република.

"Това е от жизненоважен интерес за сигурността както на Израел, така и на САЩ, а бих добавил и на останалия свят", каза Байдън на пресконференция в Ерусалим заедно с израелския министър-председател Яир Лапид.

САЩ ще използват всички елементи на националната си мощ за спиране на иранската ядрена бомба

Той добави: "Продължавам да вярвам, че дипломацията е най-добрият начин за постигане на този резултат. Ще продължим да работим с Израел, за да се противопоставим на други заплахи от страна на Иран в целия регион, включително подкрепата за тероризма и програмата за балистични ракети, която продължава, както и разпространението на оръжия за терористи и проксита като Хизбула".

САЩ и Израел обявиха ново високотехнологично партньорство

Президентът заяви, че ще предаде това послание на саудитското ръководство, когато пътува до Саудитска Арабия в петък, и каза: "По отношение на Иран и убеждаването на саудитците и другите, че имаме предвид това, което казваме, е - имаме предвид това, което казваме".

Байдън настоява за съживяване на иранската ядрена сделка, от която бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през 2018 г., тъй като е изправен пред нарастващ натиск от страна на ключови съюзници от Близкия изток да изготви план за сдържане на Иран. Домакините на Байдън в Израел се противопоставят на нова иранска ядрена сделка, а предишната версия на сделката беше непопулярна в тази страна.

Но надеждите, че сделката ще се осъществи, изглежда избледняват, а президентът призна, че САЩ "няма да чакат вечно" за отговор от иранското ръководство.

"Ще задълбочим връзките си в областта на науката и иновациите и ще работим за справяне с глобалните предизвикателства чрез новия стратегически диалог на високо равнище по въпросите на технологиите", каза Байдън в изказването си на летище "Бен Гурион". "Ще продължим да развиваме интеграцията на Израел в региона, да разширяваме нововъзникващите форуми и ангажименти."

Президентът добави: "По-голям мир, по-голяма стабилност, по-голяма връзка. Това е от решаващо значение. Ако мога да добавя, това е от решаващо значение за всички хора в региона".

Иран предупреди САЩ да не подкопават регионалната сигурност

Байдън и Лапид подписаха нова съвместна декларация, насочена към разширяване на отношенията в областта на сигурността между техните страни и противодействие на това, което те описват като усилия на Иран да дестабилизира региона.

Американският президент участва и в първата виртуална среща на лидерите от групата "I2U2", която включва още Израел, Индия и Обединените арабски емирства. Фокусът на срещата е върху продоволствената сигурност, както и върху напредъка в областта на чистата енергия, заяви Байдън преди срещата.

ОАЕ обявиха, че инвестират 2 млрд. долара в земеделски паркове в Индия, за да се справят с кризата с продоволствената сигурност.

"Това уникално обединение на държави има за цел да използва жизнеността на нашите общества и предприемаческия дух за справяне с някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправен нашият свят, като се обръща специално внимание на съвместните инвестиции и новите инициативи в областта на водата, енергетиката, транспорта, космоса, здравеопазването и продоволствената сигурност", се казва в съвместното изявление на лидерите на Индия, Израел, Обединените арабски емирства и САЩ.

На срещата с президента Херцог връчи на Байдън почетния медал на израелския президент, а Байдън заяви, че наградата е "сред най-големите почести в моята кариера".

Байдън, който се подписа в книгата за посетители на резиденцията, написа следните редове: "Приятелю, благодаря ти за всичко, което ти и твоето семейство направихте, за да задълбочите силната връзка между нашите две велики държави. От общите ни ирландски корени до общата ни любов към Израел - ние сме обединени в сърцето и душата си. Нека нашето приятелство се запази и продължи да расте! Това, както казваше дядо ми Финеган, е ирландският начин. Бог да ви благослови... Джо".

След това президентът на САЩ има планирана среща с бившия министър-председател Бенямин Нетаняху. Двамата лидери имат отношения, които продължават близо четири десетилетия и започват, когато Байдън е младши сенатор. "Те, разбира се, се връщат много години назад и се познават добре. И по време на това посещение сме наясно, че отношенията между САЩ и Израел се отнасят до страните, до стратегическото ни партньорство като две държави - не до отделни лидери", каза един от служителите.

Байдън ще се срещне и с американските спортисти, участващи в Игрите на Макабията - международно еврейско и израелско мултиспортно събитие, и ще изгледа част от церемонията по откриването.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм