Цените на петрола се понижиха днес в азиатската търговия, колебаейки се около няколкомесечни минимуми, след като страховете от рецесия засегнаха перспективите за търсенето, а нови данни отчетоха слабо възстановяване на вноса на суров петрол на Китай миналия месец, информира Ройтерс.  

Ердоган: Турция ще плаща за руски газ в рубли

Котировките на сорта Брент, който е референтен за Европа, спаднаха със 74 цента или 0,8 на сто до 94,18 долара за барел. Контрактите за следващия месец миналата седмица поевтиняха до най-ниското равнище от февруари, губейки цели 13,7 на сто и отчитайки най-голямата седмична загуба от април 2020 година. 

Американският лек суров петрол отстъпи 67 цента или 0,8 на сто до 88,34 пункта, увеличавайки загубите си след понижението с 9,7 на сто миналата седмица. 

Опасенията от рецесия тласнаха надолу цените на петрола

Китай, който е най-големият в света вносител на суров петрол, е внасял 8,79 милиона барела дневно през юли. Тези количества са над четиригодишния минимум, регистриран през юни, но все още са с 9,5 на сто под нивата през същия месец преди година, според данни на митниците. 

Китайските рафинерии са намалили запасите си на фона на високите цени на петрола и слабите маржини на вътрешния пазар, въпреки че износът на страната като цяло се засили. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм