На 15-ти юли пред сградата на Центъра за работа с деца в Градската градина в Плевен беше представена изложба на тема "Опазване на околната среда през очите на децата".

Събитието, в което се включиха десетки плевенски деца с техните родители е част от Календара на младежките дейности на Община Плевен за 2022 година.

Организатор е ЦПЛР - ЦРД – Плевен, като проявата се осъществи със съдействието на БМ4К-Плевен и Община Плевен.

Теодора Маринова, която е главен специалист в Отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Плевен обясни за Дарик радио:

„Предоставихме саксии, които са обработени и боядисани, както и цвета, които децата да насадят, докосвайки се до природата. Освен това направихме кукли от пластмасови шишета, за да покажем на децата, че те могат да се използват многократно. Логото на изложбата е: „Пчелите кацат върху цветята, но нищо изкуствено не носи наслада“.

"Когато птиците кацнат върху изкуствени цветя, които са много пъстри, те обаче отлитат, защото всъщност не откриват истинския цвят и аромат, както и нектар в тях. Затова трябва да учим децата от малки на това, че всяка изкуствена красота не може да измести естественото“.

Теодора Маринова припомни за Дарик, японска поговорка, която гласи: „Хубаво е да засадим дърво, ако искаме да чуем песента на птиците, а не да купуваме клетка за тях“.

„На това искаме да научим децата – да се докосват до природата, за да може по-често да чуваме песента на птиците, както и детските гласове и смях. Трябва да покажем на тези малки слънца, които се събраха тук, че е много важно да опазваме околната среда и да се радваме на тях и на прекрасните цветя и природа. И нека тяхното мото в живота да бъде това, да са щастливи в природата“.

Повече от това, което каза за Дарик радио Теодора Маринова Отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Плевен, чуйте в прикачения аудио файл.