В Сърбия избират местна власт в 88 града и общини, включително в столицата Белград, съобщават местните медии.

На днешните избори за градски и общински съветници право на глас имат 4,4 милиона сръбски граждани, от които 1,6 милиона са в Белград.

Вотът се провежда в общините, в които нямаше местни избори през декември 2023 г., когато се проведоха и парламентарните избори. В това число влизат и най-големите градове - Белград, Нови Сад и Ниш.

Управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/ на президента Александър Вучич тогава спечели и на двата фронта.

Последните местни избори в голяма част от посочените градове бяха през 2020 г., в условията на пандемия от коронавирус.

Вучич официално води страната си към членство в ЕС, но постоянно се отдалечава от проевропейските демократични ценности, поддържайки близки връзки с Русия и Китай, отбелязва Асошиейтед прес. 

Коалицията около СПП отново се очертава като победител на днешните избори за градски и общински съветници, докато опозицията не успя да остане единна, пише БТА.

Жителите на Белград гласуват за втори път в рамките на шест месеца, понеже след изборите през декември СПП не можа да събере мнозинство в местния парламент и да формира управление, което доведе до насрочване на нови избори.

След вота през декември в сръбската столица представителите на разпадналата се вече проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“, която стоеше зад антиправителствените протести миналата година, обвини управляващите в редица изборни нарушения, включително докарване на босненски сърби, които да гласуват в Белград. Международни и местни наблюдатели отчетоха нарушения на изборния процес. Службата за демократични институции и човешки права (ODIHR) на ОССЕ издаде препоръки за подобряване на условията за провеждане на изборите в Сърбия.