Актове за непозволена агитация наложи Районната избирателна комисия в Пазарджик на кандидата за депутат от листата на ГЕРБ Стефан Мирев, кметицата на община Септември Васка Рачева, кметовете на град Ветрен Радослав Лютаков и на село Бошуля Христина Венчева, както и на председателя на Общинския съвет в града Кирил Тодорин. Причината - билбордове и постери, на които изброените представители на местната власт са се снимали с Мирев, като в материалите се призовават гражданите да гласуват със съответния номер на коалиция ГЕРБ-СДС и преференцията на кандидата за народен представител.

Сигналът за нарушението е постъпил вчера сутринта. Извършена е проверка на място, при която в посочените населени места са намерени и заснети множество такив агитационни материали. Те са заснети, а кадрите са приложени към решението като доказателствен материал.

Районната избирателна комисия се произнася, че е нарушен основен принцив в провеждането на изборите - да се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право, с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. С поставянето върху агитационния материал един до друг кандидата за народен представител и кмета на община Септември, председателя на Общински съвет Септември и кмета на град Ветрен, кмета на с. Бошуля се нарушава именно равнопоставеността между всички останали кандидатите за народни представители. По този начин, лице упражняващо държавно-властнически правомощия, участва пряко в агитацията за кандидат за народен представител. Недопустимо е орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите - аргументират се от комисията.

На кметицата на община Септември Васка Рачева е разпоредено незабавно да премахне агитационните материали, като е предвидено предварително изпълнение на решението в тази част.