Според неофициална информация, предадена от „TheVerge“, Самсунг ще трябва да намали броя на мобилните телефони, произведени за текущата година от планираните 310 милиона на приблизително 280 милиона. От гледна точка на броя на произведените устройства това все още е огромен брой.

„Самсунг“ планира да вдигне производствените цени на чиповете с до 20%

Въпреки това, когато погледнем стремежите на Самсунг да произведе до 310 милиона устройства, това изглежда като провал, особено като се има предвид, че миналата година бяха произведени около 300 милиона устройства (заедно с партньорските му компании), от които 20 милиона от Galaxy S21 серия.

Кои телефони ще са засегнати от всичко това

По неофициална информация засега намаленият обем на производство ще засегне устройствата на Самсунг, присъстващи във всички пазарни сегменти, от най-скъпите до най-евтините модели. При сегашния икономически климат и очевидната рецесия, в която се намира световната икономика, изглежда, че потребителите ще се обърнат към закупуване на по-евтини устройства, така че може да е логично асиметрично намаляването на производството на телефони от различни ценови категории.

Финландска пивоварна пусна на пазара бира на НАТО с вкус на „свобода и сигурност“ (снимки)

От друга страна, купувачите на по-евтини устройства може да не решат да си купят нов телефон тази година, така че може би логиката, следвана от Самсунг, е съвсем правилна.

Причините

Има много причини за решението на Самсунг. Войната в Украйна наруши доставките на мобилни телефони за Русия, а също така създаде допълнителни трудности с веригата за доставки, както и с негативните световни икономически тенденции. На всичкото отгоре Китай продължава да налага сериозни локдауни поради случаи на СOVID-19, което допълнително забавя, усложнява и увеличава производствените разходи. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм