Когато в началото на този месец Финландия реши да се присъедини към НАТО, малка финландска пивоварна реши да отпразнува това, като пусна на пазара нова бира в чест на военния алианс. Бирата е със синьо-бяло изображение на рицар със звезда на НАТО на гърдите, предава TCE.

Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на "Olaf Brewing" Петтери Вантинен каза, че решението го е накарало да се загрижи за войната в Украйна и нейното въздействие върху Финландия. Той описва новата си бира като лагер с "вкус на сигурност с нотка на свобода".

Столтенберг: Горещо приветствам заявленията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО

Лагерът е и почит към финландския град Савонлина, в който се намира пивоварната и който е на няколко десетки километра от границата с Русия.

"Нашият малък роден град винаги е бил в граничната зона между Изтока и Запада. В околностите на града са се водили много битки", казват от пивоварната.

Междувременно малката пивоварна, в която работят осем души, се бори да задоволи търсенето на новата бира.

"Обикновено продаваме около стотина кутии бира на ден, а сега са повече от две хиляди", казва Вантинен.

Снимка: Getty Images

Трън в очите

Този месец Финландия и Швеция официално подадоха молби за присъединяване към НАТО. Двете страни направиха това в отговор на нахлуването на Русия в съседна Украйна и последвалата кървава война.

Ердоган: Докато съм президент, няма да допусна в НАТО държави, подкрепящи тероризма

Трън в очите на Турция е турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който категорично се противопоставя на присъединяването на двете страни към военния алианс. Всъщност за Швеция и Финландия се твърди, че са дом на "терористични" организации.

Миналата неделя турският президент заяви пред медиите, че все още възнамерява да блокира присъединяването на двете държави. А срещата, която той проведе по-рано с делегациите на Швеция и Финландия, не е била "на желаното ниво".

"Докато аз съм начело на Турция, не можем да кажем "да" на присъединяването на страни, които подкрепят терора", заяви президентът.

Какво е НАТО и как могат да се присъединят Финландия и Швеция?

Всяко решение за разширяване на НАТО изисква единодушно съгласие на настоящите членове, което означава, че одобрението от страна на Турция може да блокира всяко присъединяване.

Междувременно отношенията между Финландия и нейната съседка Русия се влошават. След Полша и България, страната вече не доставя газ на Финландия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм