Софийският градски съд (СГС) е отменил европейските заповеди за арест, издадени за двама от обвиняемите по делото "Нексо" - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това съобщи сайтът Bird.bg с публикация във "Фейсбук". Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от Софийски градски съд.Тренчев и Кънчев заедно с Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, след като прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба започнаха разследване и на 12 януари тази година обискираха офиси на "Нексо".

Според обвинението групата е действала от началото на 2018 г. ("Нексо" е основана през 2017 г. - бел. ред.) до 12 януари 2023 г., когато започна акцията на разследващите. Прокуратурата твърди също, че групата е действала на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била създадена с цел да върши различни престъпления, сред които пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Разследващите са приели, че двамата се укриват, без да ги призовава въобще

На 19 септември Софийската градска прокуратура е внесла в съда жалбите, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест (ЕЗА). Съдът, който уважава исканията, отбелязва, че издадените заповеди са незаконосъобразни, защото по тях не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите, научи "Дневник" от съда. Магистратите приемат, че издадените европейски заповеди са преждевременни, заради това и незаконосъобразни.

В мотивите си съдебният състав отбелязва, че разследващият орган не е призовал обвиняемите, въпреки че от материалите се установява, че те имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства. Нещо повече, съдът констатира, че разследващите са приели изначално, че се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще.

Липсват и доказателства, че разследващите са предприели действия по призоваване на лицата чрез защитници или чрез механизмите за международна правна помощ, за да ги уведомят за воденото срещу тях наказателно производство.

В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване чрез механизмите на международната правна помощ, за която няма данни да е изпратена, получена, връчена или да е налице отказ от страна на властите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да я изпълнят.

По делото липсват каквито и да е данни, че обвиняемите не са намерени, отказват да получат призовките или е отказано изпълнението на молбата за правна помощ.

Чрез адвоката си, единият обвиняем дори е уведомил разследващия орган за постоянния си адрес, което е станало още преди да му бъде съставено постановлението за привличане като обвиняем, респективно преди постановлението за задържане, въз основа на което е издадена европейската заповед.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм