Разширен петорен състав на Пазарджишкия окръжен съд започна днес разглеждането на делото за убийството на 21-годишния Ангел Здравков в пазарджишкия квартал „Запад“, извършено на 29 септември миналата година. Двама съдии и трима съдебни заседатели ще решават съдбата на обвинения за престъплението Никола Райчев. Той бе въведен в залата под засилена охрана и с оковани ръце и крака.

Днешното първо заседание от процеса започна с искане за по-лека мярка за Райчев, който от задържането си на 3 октомври 2023 г. до момента е под mfijfskkd стража. Защитата му е поверена на столичен адвокат, който заяви пред съда, че няма опасност клиентът му да се укрие и че престоят зад решетките вече близо 9 месеца е прекомерен, затова поиска домашен арест с електронно проследяване. Думите му предизвикаха възмущение сред близките на убития, чийто адвокат се възпротиви и настоя подсъдимият да остане с най-тежката мярка за неотклонение. Самият той каза пред магистратите, че съжалява за случилото се. В крайна сметка решението бе той да остане в ареста.

Родителите на убитото момче Недялко и Михаела Здравкови бяха конституирани като граждански ищци в процеса. Те и дъщеря им Денислава предявиха искове за обезщетения по 300 000 лева, както и за покриване на съдебните разноски. 

По време на почивка, дадена от магистратите, се стигна и до пререкания между близки на загиналия и майката на обвинения за убийството му, която присъстваше на заседанието. 

Преди него пък над 200 души излязоха на пореден мирен протест пред Съдебната палата. Главното им искане бе справедливост за отнетия млад живот, като според тях единствената справедлива присъда би бил доживотен затвор без право на замяна.

Припомняме, че престъплението бе извършено на улица в квартал „Запад“ пред очите на множество свидетели посред бял ден. След спречкване за момиче Никола наръгва Ангел два пъти, като единият удар срязва артерия, а раненият умира след минути от кръвозагуба.

На 11 юли делото ще продължи по същество с разпити на свидетели. Сред тях се очаква да бъде и Дарина Бързакова, младата жена, за която е възникнал спорът между двамата младежи.