Инвеститори в Адидас са подали иск срещу компанията в американски съд във връзка с прекратеното партньорство с Кание Уест, като твърдят, че компанията е трябвало да знае, че той предизвиква противоречия, предаде АФП.

Колективният иск е подаден в Окръжния съд на САЩ в Орегон, където се намира централата на германския гигант за спортно облекло в САЩ.

В него се твърди, че ръководството не е успяло да контролира щетите, свързани с обвързването с изпълнителя.

Бионсе и Adidas слагат край на партньорството си?

Адидас прекрати сделката си с рапъра, вече известен официално като „Ye“, през октомври, след като той направи серия от антисемитски изблици.

В резултат на това групата прекрати производството на изключително успешната линия Yeezy, разработена заедно с Уест.

Искът в САЩ представлява хора, които са закупили акции на Adidas между 3 май 2018 г. и 21 февруари 2023 г.

В него се твърди, че в продължение на години преди прекратяването на партньорството рапърът "започнал да трупа противоречия в резултат на различни свои изказвания по теми като робството, расовите проблеми и политиката".

Мъск блокира акаунта на Кание Уест в Twitter

През 2018 г. например Уест предизвиква реакции, след като каза, че може би робството е било "избор" за поробените хора, се казва в иска.

Адидас отхвърли твърденията в съдебния спор.

"Ние категорично отхвърляме тези неоснователни твърдения и ще предприемем всички необходими стъпки, за да се защитим яростно срещу тях", заяви говорителят на компанията Щефан Пурше.

Уест беше свързан с конкурентната компания за спортни облекла Найк в продължение на години, но се отдели от нея през 2013 г., като предостави името си на Adidas при пускането на първата им обувка Yeezy през 2015 г. - партньорство, което го направи милиардер.

Кание Уест предложил на Доналд Тръмп да се кандидатира за негов вицепрезидент

Компанията започна да преразглежда отношенията си с Уест, след като той се появи на модно ревю в Париж през октомври миналата година, облечен с тениска с надпис "White Lives Matter" (Белите животи имат значение) - лозунг, създаден като реакция на движението "Black Lives Matter" (Животът на чернокожите има значение).

Дни по-късно той беше блокиран от Туитър и Инстаграм заради антисемитски изказвани.

Кание Уест обяви кандидатурата си за президент през 2024 г

През март Адидас заяви, че обмисля какво да прави с огромните си запаси от продукти Yeezy на Уест, тъй като евентуално непродаване на облеклата и обувките, свързани с Уест, би довело до загуба на приходи в размер на 1,2 млрд. евро.

Това би намалило оперативната печалба с допълнителни 500 млн. евро през 2023 г., заяви компанията.

Адидас ще обяви финансовите си резултати за първото тримесечие до дни. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм