В протокола, подписан днес на заседанието на втората междуправителствена комисия, проведена съгласно чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е бил отчетен постигнатият досега прогрес и има конкретни срокове.

Това заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска на брифинг с журналисти след края на срещата с представителите на Република Северна Македония (РСМ).

Генчовска и Османи подписаха протокола за изпълнение на Договора от 2017 г. (видео)

Какви точно ангажименти обаче са поети от страна на Скопие и в какви срокове – не стана ясно от думите на министър Генчовска. 

"Има механизъм за контрол на неговото изпълнение. Не е просто един двустранен протокол", каза още въшният министър в оставка в отговор на въпроса на БГНЕС има ли опасност днешният протокол да последва съдбата на първия от 2019г. и той да не се изпълнява.

"Няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна", коментира Генчовска твърденията в РСМ, че е имало промяна на предложението от Париж.

Брифинг на външния министър Теодора Генчовска

Брифинг на външния министър Теодора Генчовска

Posted by Дарик радио on Sunday, July 17, 2022

„В рамките на състоялото се заседание беше обсъдено постигнатото в секторните политики. Има пет работни групи, беше отчетен прогресът. Бяха представени перспективите какво и кога трябва да се свърши в различните области – енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Най-важният резултат е подписването на Втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да се решат много от отворените въпроси“, заяви ръководителят на българската дипломация.

Мицкоски: Нищо не е свършило, депутатите ни няма да подкрепят промени в конституцията

Тя отбеляза, че този протокол не е документ само по себе си.

„Както многократно сме заявявали той е интегрална част от пакета на Френското предложение, имам предвид Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Оттук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от РСМ с оглед по-добра координация и техните следващи стъпки, които са свързани с промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите не само в основния закон, но и в останалото законодателство“, каза министър Генчовска и благодари на екипа на МВнР за професионалната работа.

По отношение на официалния език на РСМ тя посочи, че МВнР изцяло се съобразява с решението на Народното събрание, като България не признавала в двустранните си отношения с РСМ т.нар. "македонски език".

Ковачевски: Най-накрая македонският език ще се чува навсякъде в Европа

Същевременно външният министър в оставка смята, че България не може да задължи другите страни в ЕС с българската позиция за езика.

С т.нар. "френско предложение" (проектопредложения за преговорна рамка и заключения на ЕС) България отстъпва от приетата през октомври 2019 г. Рамкова позиция, снемайки всякакви съображения за изпозлването отстрана на ЕС на наименованието "македонски език" за официалния език на РСМ, както и отказвайки се от настояването си в преговорната рамка добросъседските отношения да бъдат обособени в отделна преговорна глава в клъстъра "Фундаменти".

България се отказа също така от изискването си да има напредък в работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси преди старта на преговори на РСМ и по-специално „постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание”, което към юли 2022 г. остава неизпълнено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм