Министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейният колега от Скопие Буяр Османи подписаха в сградата на МВнР протокол от втората междуправителствена комисия за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония съгласно чл. 12 от споразумението.

„Подписване на протокол за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ“

„Подписване на протокол за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ“

Posted by Дарик радио on Sunday, July 17, 2022

По време на второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия в София е бил направен преглед на изпълнението на Договора и бяха договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Мицкоски: Нищо не е свършило, депутатите ни няма да подкрепят промени в конституцията

Подписаният протокол е и условие за провеждане на първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел.

Съдържанието на протокола все още не е публикувано - нито от властите в София, нито от тези в Скопие.

Буяр Османи обяви, че първата политическа междуправителствена конференция РСМ - ЕС ще се проведе във вторник, 19 юли, в Брюксел. Реалните преговори обаче ще започнат, когато българите бъдат вписани в конституцията на Северна Македония наравно с другите народи. 

Парламентът на Северна Македония одобри „френското предложение”

С т.нар. "френско предложение" (проектопредложения за преговорна рамка и заключения на ЕС) България отстъпва от приетата през октомври 2019 г. Рамкова позиция, снемайки всякакви съображения за изпозлването отстрана на ЕС на наименованието "македонски език" за официалния език на РСМ, както и отказвайки се от настояването си в преговорната рамка добросъседските отношения да бъдат обособени в отделна преговорна глава в клъстъра "Фундаменти".

България се отказа също така от изискването си да има напредък в работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси преди старта на преговори на РСМ и по-специално „постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание”, което към юли 2022 г. остава неизпълнено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм