На 21 юни от 17:30 ч. в Малката зала на ХГ “Иван Фунев“ ще бъде открита изложба живопис по повод 85 години от рождението на видния врачански художник - Владимир Ганецовски.

Владимир Ганецовски е роден на 22 юни 1939 година в село Борован, Врачанско. Като ученик в Борованската гимназия се занимава с рисуване, музика, художествена самодейност.

От 1963 г. живее във Враца. Повече от 15 години работи като учител и успоредно с това рисува. В ателието си на ул. „Петропавловска” съжителства с творците Цвятко Йорданов и Людмил Младенов. Там се установява и народният художник Найден Петков, който живее и твори шест години във Враца и Козлодуй. Той изиграва важна роля във формирането на Владимир Ганецовски като човек и творец, изградил собствен оригинален стил.

През 1962 година завършва специалност „Декоративно-монументална живопис“в Националната художествена академия. 

Умира на 25 септември 2002 година в град Враца. На негово име е кръстена художествената галерия в село Борован.

Специфичната за Владимир Ганецовски е актрилната техника, като той рисува в ярки и пастелни цветове. С тънък живописен усет постига хармонично единство между скложни цветови гами, чуято ефирна деликатност създава внушение за неподправена свежест и богат душевен подтект. Картините му са изпълнени с цветя слънца, птици, коне…

Владимир Ганецовски участва в десетки окръжни и национални изложби в София, Плевен, Враца, Ботевград и Козлодуй. Носител е и на регионални и национални награди.

Картини на Владимир Ганецовски красят много обществени институции във Враца и страната, както и частни колекции у нас и по целия свят – в Австрия, Германия, Холандия, Норвегия, Исладния, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Русия, Украйна, САЩ, Индия, Кипър, Белгия, Англия и други. Негова творба притежава и патриархът на Русия Алексей II.