На 25 май в местността "Костина", село Рибарица, ще се проведе възпоменателен митинг, посветен на 148-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от най-великите революционери Георги Бенковски. Възстановката, която се провежда всяка година, ще пресъздаде последните часове на войводата и верните му спътници, станали жертва на предателство в Тетевенския балкан.

Възпоменанията по повод годишнината от Априлската епопея и смъртта на Бенковски ще започнат още на 24 май, когато отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Денят ще започне с традиционното ученическо шествие, което ще завърши на пл. „Сава Младенов“. Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева ще награди отличените учители от училищата и детските градини в общината. След това ще се състои концерт на Николета Николова с участието на музикално-танцова школа „Стефанови“ и младия гайдар Преслав Христов.

В следобедните часове програмата ще продължи с детски футболен турнир „За купата на Кмета“, който ще се проведе на спортен комплекс „Тетевен 2009“, а към 20.00ч. на пл. „Сава Младенов“ ще звучат изпълнения на представителния духов оркестър на ВВС. В края на деня всички жители и гости на града ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Събитието ще завърши с тържествена заря-проверка.