С военни почести и духов оркестър в Русе бе отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение бе строен почетен караул от гарнизона в града. Церемонията бе организирана от Община Русе. Сред гостите на събитието бяха областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Детелина Ачева. „Днес притихваме пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на родината, не защото ритуалът ни задължава. Правим го заради отговорността пред историята и същевременно бъдещето на страната. Тази тишина не е символ на безмълвие, а напротив тя пробужда съвестта и ни учи, че трябва да бъдем последователни и решителни в действията си, а не както често се случва безразличието да взема превес в ежедневието ни“, каза в обръщението си към русенци Станев. „Втори юни е ден, в който се вглеждаме в себе си и преоткриваме значението на патриотизма, осъзнавайки, че не трябва да губим връзка с миналото си, както и да допускаме да бъдем разсейвани от незначителни и безсмислени теми, които само ни разделят и противопоставят. Истинската почит пред героите се изразява във волята и смелостта да отстояваме и днес националните си интереси, а това може да стане единствено, ако носим поне част от духа на Ботев в себе си. Да се гордеем с миналото си не е достатъчно, трябва да помислим за това, което ще оставим като послание и поведение на тези след нас. За съжаление обаче все по-често виждаме една компрометирана ценностна система, в която границата между това да отстояваш идеали и да прекрачваш такива става все по-размита. За да излезем от обърканите времена, в които живеем, трябва да запазим достойнството си и да поемем отговорност за делата си. Всичко, което правим днес всъщност определя бъдещето утре. Нека не забравяме, че родолюбие е да съумеем да поставим другите над себе си“, сподели още Станев. Според него това е урок, който трябва да бъде осъзнат от политиците на днешното време, за да не бъдат опозорявани идеалите, в които са вярвали и за които са дали живота си тези, които почитаме днес. „Важно е да стане ясно, че никой няма право да си играе със съдбата на народа, злоупотребявайки с властта. Да си начело на държавата не е просто позиция, а кауза, за която трябва да си готов да се бориш и да отстояваш“, допълни още областният управител.

Водещ на събитието бе Любомир Кънев. По традиция церемонията започна с приемане на почетния караул от началника на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Присъстващите имаха възможност да чуят стихотворението „Зов“ на Матей Шопкин, а точно в 12.00 часа цялата страна бе огласена от вой на сирени. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от митрополията. В церемонията участваха още деца от 13 младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, както и Общинският духов оркестър. Слова произнесоха също кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от институции, политически партии и граждани. Водещият припомни и думи на поета Георги Джагаров, който пише за Ботев „Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни… Но гроб няма… Не в земята нашият народ положи своя Велик син, а в душата си!“.

На церемонията присъстваха още общински съветници, заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Даскалов, както и редица представители на местната и държавна власт.