Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial) ще се проведе на 19 май 2024 г., неделя, като трети етап от Националната АНТИСПИН кампания у нас. Инициативата е в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в Република България 2021 - 2025 г. и е всяка година в третата неделя от м. май. Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ, както и да напомни, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Отбелязването на деня е възможност и за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-значими резултати в бъдеще.

За отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ - Плевен организира вечерно бдение със свещи на 19 май (неделя) от 20:00 до 21:00 ч. пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Гражданите, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат на място или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч., като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.