Тържественото честване на 3 март ще започне в неделя  с ритуал от 11.00 часа на централния площад „Възраждане“. В присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон и официални лица ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини. В 12.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще започне празничният концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“,  композитор и диригент Георги Андреев.

На 3 март концерт ще има и пред Панорама „Плевенска епопея 1877”, организиран от Фолклорен състав „Луди-млади“, начало 15.00 ч.

С инициатива по повод Националния празник на България се включват и Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“.

На 3 март (неделя) в 16:30 ч. те канят плевенчани да се включат в празнично шествие от ДКТ „Иван Радоев“ до пл. „Възраждане“ и концерт от 17:00 ч. на централния градски площад - пред Военния клуб, където ще бъде показано и огнено - светлинно шоу.

По традиция в деня на Националния празник всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Плевен ще имат свободен вход за посетители.