Учениците и екипът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ гр. Плевен с гордост и признателност отпразнуваха едно от най-значимите събития в нашата история с тържествен концерт, посветен на 146 години от Освобождението от османско владичество.

Честването на Националния празник се състоя в навечерието на 3-ти март с подкрепата на любезните домакини от Народно читалище „Съгласие 1869“.

Тържеството уважиха: г-жа Елина Димитрова, заместник-кмет „Проекти и хуманитарни дейности“ в община Плевен, г-жа Людмила Гоневска, началник отдел „Образование и младежки дейности“ и г-жа Мая Паскова, секретар на Народно читалище „Съгласие 1869“.

Повече от час 27 участници от 9 плевенски училища огласиха залата с патриотични текстове, стихове и песни.

Със своите изпълнения те заслужиха продължителни аплодисменти от зрителите и вълнуващи поздравления от официалните гости от ръководството на Община Плевен.

Покъртително беше изпълнението на стихотворението „Опълченците на Шипка“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. Любимото на всеки българин стихотворение беше поднесено по изключително въздействащ начин.

Солово изпълнение на българска народна песен плени присъстващите с абсолютно автентично звучене.

А песента на панагюрските въстаници “Боят настана” обедини всички участници в събитието в съвместно изпълнение.

Директорът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ гр. Плевен, г-жа Веселка Лилова поздрави за блестящото представяне на вдъхновените изпълнители и благодари на гостите за топлите думи.

След приключване на тържеството, всички участници заедно с председателя на Общински съвет - Плевен, доц. д-р Иван Малкодански почетоха с минута мълчание подвига на всички, участвали в Освободителната руско-турска война.

Те положиха цветя в знак на признателност пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

Също в рамките на отбелязването на 146 години от Освобождението на България от османско владичество, за пръв път в историята на СО „Данаил Попов“ - Плевен, на фасадата на общежитието беше поставен и българския флаг с размери 10 на 6 метра.