Шоу програма, рисунки на асфалт, стрийт баскет, шах и забавни и образователни игри ще има в Ловеч за малки и големи по случай Деня на детето. На 1 и 2 юни в зоопарка театрална къща „Шарж“ – Пловдив, с финансовата подкрепа на Община Ловеч ще представи програма с анимация, импровизационен театър, магично шоу и щура дискотека. И в двата дни представленията са по две – с начален час 11:00 и 16:00.

В Деня на детето в парка „Стратеш“ учителите Лилия Сиракова и Мартин Симеонов със съдействието на Община Ловеч организират празник с кауза. В урна за дарения ще се събират средства за детското отделение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Празникът започва в 10:00 ч., ще има игри за деца и родители, щафета с викторина, латинотанци, здравословен пикник за отмора. Ще бъдат обособени и творчески кът и пунктове за игра на федербал и дама.

Пак на 1 юни на „Стратеш“ ще се състои турнир по шах на открито за желаещи деца и ученици от ловешките училища и социални услуги. Началото е в 10:00 ч. до езерото в парка. Организират го Община Ловеч и шахматен клуб „Ловеч“.

Следобед на 1 юни (15:30 – 16:30 ч.) в двора на бившата казарма по инициатива на БЧК, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ“ и сдружение „Знание“ ще се проведе детски празник „Заедно - в света на игрите”. Деца и техните родители ще имат възможност да се включат в образователни, колективни и спортни игри заедно с доброволците на Регионалната библиотека и МБЧК – ще гасят пожар, ще строят дига, ще пробват точността си в стрелба по мишена и др.

На 31 май сутринта децата от образователните институции ще рисуват в училищните дворове на тема „Детство мое, реално и вълшебно“. Същия ден в 13:00 ч. пред Драматичния театър започва Работилница за идеи за игри на асфалт. От идеите на децата впоследствие ще бъдат изработени със специален материал игри на асфалт и разположени в парка „Стратеш“. И двете инициативи са на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Ловеч. Комисията е съорганизатор заедно с ЦПЛР - ОДК – Ловеч, и на турнира по стрийт баскет, който ще се проведе пак на 31 май от 14:00 ч. на площад „ Екзарх Йосиф I“.