Със спектакъла „Хайде да убием Матилда“, който ще започне в 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски“, на 12 септември в Балчик ще бъде даден официалният старт на петнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. Всички гости на утвърдилия се като емблематичен за Белия град форум ще имат възможността да се срещнат с Николай Урумов и Асен Блатечки.

Традицията септември неизменно да се завръща в Балчик с уникалното присъствие на младите в изкуството ще бъде спазена и тази година. Международният фестивал, който се организира от Сдружение „Виа Понтика - 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, ще даде възможност на живеещите и гостите в Белия град да се докоснат до творческите търсения на художници, музиканти, театрали, дизайнери и кинотворци.

Особен акцент в тазгодишното издание на „Виа Понтика“ ще бъде присъствието на студенти от Националната музикална академия от Китай. Те ще се включат в музикалното ателие за млади певци и пианисти, водено от менторите от Дуо „Колаж“ Нона Кръстникова и Мария Русева. Концертът им в ТКИЦ "Мелницата" е предвиден за 16 септември.

Международното участие включва и представители на румънски студенти от Университета по изкуствата в Букурещ, които ще участват в творческия пленер в Двореца. Творбите на младите живописци ще бъдат представени в Художествената галерия в съвместна изложба със студентите от Националната художествена академия в София. Куратор на изложбата и ръководител на пленера ще бъде проф. д-р Здравка Василева.

Посетителите в Художествената галерия ще имат възможност да видят и проектите на млади дизайнери – студенти от катедра „Индустриален дизайн“ в НХА, в изложбата, която ще бъде открита в първия фестивален ден - 12 септември.

Театралният афиш на фестивала включва заглавията “Господа, другари, пичове и дами!“, „12 разгневени жени“ и „Джак и бобеното стебло“ .

За поредна година в рамките на фестивала ще бъдат прожектирани и филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино Cilect Prize 2022.

Предвидено е и събитие с диско и хаус музика - една уникална колаборация между диджея Bosskar Wild и Rich Kid - изпълнител на саксофон на живо, в плажен бар „Делано“.

По традиция финалът на международния форум ще бъде отбелязан с фолклорен спектакъл. Петнадесетото издание на „Виа Понтика“ ще бъде закрито с концерта на Фолклорен танцов ансамбъл „Варна“ на сцената пред КЦ „Мелницата“ в 18.00 ч. на 19 септември.