Музика и лични разкази – така премина срещата-беседа с маестро Георги Калайджиев – носител на наградата „Добри Чинтулов“ и почетен гражданин на Сливен. Създателят на проекта „Музиката вместо улицата“ се срещна с ученици от ОУ „Христо Ботев“-Сливен по покана на Общината.

Пред децата световноизвестният цигулар разказа житейския си път и как с много труд и упоритост е стигнал до най-големите музикални сцени по целия свят. А сега децата от музикалния проект излизат на международни сцени и гостуват на големи музикални събития.

С музика и лични разкази  премина срещата-беседа с маестро Георги Калайджиев

„Мили приятели, в тази възраст, в която се намирате сега, най-добрата и качествена инвестиция е образованието. Когато сте образовани и интелигентни – светът за вас е отворен. Затова държа децата, които участват в проекта, да бъдат образовани и да бъдат постоянни в училище“, сподели Георги Калайджиев. Той смята, че да бъде един артист успешен трябва да заложи на дисциплина, трудолюбие и себеотрицание.

Той благодари на Община Сливен за доброто сътрудничество и че заедно като партньори, успяват да развиват таланта на децата.

„Благодаря безкрайно много на Общината за поканата да бъда днес тук с вас. Благодаря за финансовата подкрепа, която ни оказва, защото в днешно време без финансова подкрепа е много трудно“, допълни маестрото.

„Скъпи деца, вярвам, че днешната среща няма да я забравите и ще си тръгнете вдъхновени от нея. Личности като Георги Калайджиев докосват сърцата, карат ни да се замислим и ни показват пътя, по който трябва да вървим. Изключително скромен, достигнал най-високите сцени в целия свят, но никога не забравил родния си град, с изключителна всеотдайност и обич към децата на Сливен. Вярвам, че ще запомните най-ценния съвет, който той ви даде – образованието и интелектът ще отворят света за вас. Следвайте мечтите си, вървете по своя път, уважавайте учителите си и със сигурност ще дойде денят, в който и вие като него ще сбъднете мечтите си“, се обърна към присъстващите ученици зам.-кметът Пепа Чиликова.

В събитието се включиха също китаристите и тромпетистите от „Музиката вместо улицата“, които развълнуваха присъстващите със своя талант.

Събитието се организира от Община Сливен и е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той има за цел съхраняване и популяризиране на културното наследство на Сливен и дава възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси и повишава толерантността, разбирането и приемането на различните културни ценности. Партньори в изпълнението му са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.