С Купа на България по Уин чун  се завърна спортен клуб УШУ Монтана от участието си в турнира Втора купа на България по ушу за деца и младежи.

Събитието бе част от Китайско-Български фестивал на ушу културата и се проведе на 29 април в София.

Освен високото отличие, възпитаниците на треньора по ушу Асен Асенов спечелиха общо 7 златни, 9 сребърни и 1 бронзов медала в дисциплините уин чун /винг чун/ форми – Си Ним Тао, Чам Кю и Бю Джи, както и в статично и динамично Туй шоу /бутащи ръце/.

Участие в турнира взеха клубове от София, Пловдив, Варна и Монтана.

Второто издание на Купа на България по ушу за деца и младежи бе организирано от Българската федерация по Ушу и Спортен клуб "Черен дракон" с подкрепата на Китайския културен център в София.  На официалното откриване специални гости бяха господин Хон Хай – директор на Китайския културен център,  както и представители от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна академия „В. Левски“. Г-н Хон Хай сподели, че ще бъдат предоставени стипендии на първите 6 студенти, приети в специалност „Треньор по ушу“ в НСА „В. Левски“ за учебната 2023-2024 година.

В програмата на фестивала пък бяха включени демонстрация на различни стилове от ушу, лекция на тема „Ушу – бойно изкуство, модерен спорт и упражнения за здраве“, чаена церемония, демонстрация на калиграфия, представяне на книга и изложба с китайски произведения. Те позволиха за участниците и публиката да се докоснат до емблематични за китайската култура аспекти.