С изложбата „Личности, които промениха Ловеч“ на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“  започнаха проявите, посветени на 145 години от освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление. Изложбата бе открита на 15 август вечерта в Туристическия информационен център на Покрития мост. Експозицията от 10 банера популяризира 30 имена от страниците на сборника „Ловеч и Ловчанско”, които са с принос за развитието и въздигането на града. Сред тях са Тодор Стратиев, Съйчо Съйчев, Стоян Пинтев, Стефан Рясков, Михаил Димчев, Лукан Хашнов, Яким Шишков, Анна Предич Радославова, Парашкева Нейкова-Казанджиева и др.

От билиотеката припомнят, че енциклопедията е географско, историческо и културно описание на Ловеч и Ловчанско в 7 тома, издадени в периода 1929-1938 г., които съдържат 182 статии с 451 снимки. Сборникът е дигитализиран и е достъпен на сайта на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев, , https://liblovech.bg в рубриката "Дигитална библиотека".

По-късно изложбата ще гостува на библиотеките в Троян, Тетевен и Априлци, както и в ловешки училища. Предвижда се да бъде част от постоянна експозиция в сградата на ловешката библиотека. Инициативата се реализира от РБ „Проф. Беню Цонев” в партньорство с Община Ловеч.

Програмата за годишнината предлага още изложбата „Памет и почит към миналото, отговорност към бъдещето“ на КДК Ловеч, която ще бъде подредена в зоната до сградата на Община Ловеч от 19 август 2022 г.

На самата дата на празника – 22 август, има поредица събития. Сред тях са
панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“ Следва поднасяне на венци и цветя на още паметни места. От 18:15 ч. е гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка „Стратеш“. А от 19:00 ч. е откриване на изложбата от  пленера за живопис „Дувари 2022“ в  ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.

От 20:00 ч. НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“ ще представи музикално-танцов спектакъл „Ние Българите“ на пл. „Тодор Кирков“

Програмата завършва на 24 август 2022 г., когато ще бъде представена книгата на Кирил Петров „С ръце строили – с душа изградили“. Тя е посветена на майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „Шипка“. Събитието е от 17:30 ч. в  ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.

Информация: Пресцентър - Община Ловеч