С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари множество граждани на Мездра от различни поколения почетоха паметта и делото на Апостола на българската свобода. Възпоменателната проява, организирана от Община Мездра, беше посветена на 151-ата годишнина от гибелта на националния ни герой.

Да сведат глава пред Апостола дойдоха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на Детска градина „Мир“, ученици от градските училища ПГ „Васил Левски“, ПГ „Алеко Константинов“ и ОУ „Христо Ботев“, членове на Пенсионерски клуб ‚Мездрея“. Сред тях беше и почетният гражданин на общината Пенка Георгиева – основен спомоществовател за изграждането на паметника през 2015 г.

„Преди 151 години, в мразовития февруари на 1873 г., идеологът и организатор на българската национална революция Васил Левски загуби живота си с мечтата за „Свята и чиста република“, за достойно бъдеще на своя народ, загина в името на най-святата кауза - освобождението на нашата Родина“, каза в словото си Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и допълни: „На днешния ден ние, гражданите на Мездра, се събираме пред паметника на Левски и си спомняме за неговата трагичната съдба, изразяваме своята почит, прекланяме се пред светлия му образ.“

Поетична композиция под наслов „Думи за Левски“ изнесе Група за художествено слово с ръководител Лилия Христова към Център за подкрепа за личностно развитие. Деветокласникът в ПГ „Васил Левски“ Илиян Йончев изпълни елегията на Христо Ботйов „Обесването на Васил Левски“, а младите рецитатори Кристиян Панов, Валерия Костадинова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено слово при НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Юли Пухалски - стихотворенията на Драгомир Шопов „Клетва пред Левски“, на Найден Вълчев „Люлякова вечер в Ловеч“ и на Ивайло Балабанов „Въпрос за Левски“.

Тематичната програма допълниха песните „Левски, Апостоле“ и „Кажи ми, горо“ в изпълнение на Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ „Васил Левски“, ПГ „Алеко Константинов“ и ОУ „Христо Ботев“, Пенсионерски клуб „Мездрея“, ВМРО и БСП - Мездра. Цветя пред бюста на Апостола положиха също граждани, деца и ученици.

С факелно шествие под наслов „Огненият отпечатък на българския Апостол“ тази вечер от 18:00 часа паметта на Васил Левски ще почете и ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Мездра.