И четирите общини в област Габрово ще отбележат Националния празник – 3 март. 

В Габрово на 2 март от 18:00 часа, в зала „Възраждане“, трио „Тенорите“ и Симфониета – Враца ще представят „Възрождение“ със специалното участие на актьора Емил Пеняшки.

Празничният 3 март ще започне с панихида в памет на загиналите за Свободата в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в 9:00 часа, на площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националният ни флаг. Програмата продължава в подножието на връх Свети Никола и Паметника на Свободата. От 11:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци. От 9:00 ч. до 17:00 ч. в музей „Дечкова къща“ Регионалният исторически музей в Габрово ще представи опълченска униформа и въоръжение от съхраняваното във фонда културно-историческо наследство.

Община Габрово е осигурила транспорт за желаещите да посетят тържествата. Автобусите тръгват от 8:30 часа от площад „Възраждане“ и ще стигнат до предела на прохода „Шипка“.

Като част от инициативата на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ от 1 до 5 март може да бъде видяна пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание. Оръжието на революционера и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски, преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание, допълват от музея.

В община Севлиево празничната програма на 3 март ще започне с "Ден на отворените врати в Исторически музей" от 9:00 до 13:00 часа в Хаджистояновото училище. В 10:00 часа на площад "Свобода" ще е поклонението пред паметника на Свободата, с участието на оркестър „Севлиево“ и възпитаници на Професионална гимназия „Марин Попов“. От 11:00 часа в Дом на културата "Мара Белчева" ще започне празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие-1870“, с вход свободен.

В община Дряново от 10:30 ще бъде отслужена Заупокойна молитва за загиналите войни в храм „Света Троица“. По-късно се организира литературно-музикална програма с участието на Фолклорен танцов клуб „Дряновци“ при Народно читалище „Развитие-1869“, възпитаници на Средно училище „Максим Райкович“, Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ и Регионален клуб „Бачо Киро“, като ще бъдат поднесени цветя и венци при руския паметник.

В Трявна ще има шахматен турнир на 2 март, а на празничната дата от 11:30 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна с ритуал по издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна Денчо Минев и представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“. На място ще бъдат раздавани български знаменца, като тази година техният брой ще бъде 146, тематично обвързан с годишнината от националния празник. Присъстващите жители и гости на града ще се насладят на патриотичните изпълнения на възпитаници от ОУ "Проф. Пенчо Н Райков" гр. Трявна, малчуганите от ОДЗ "Калина" - гр. Трявна и възпитаници на СУ "Петко Рачев Славейков" - град Трявна. Във Фейсбук страниците на местната администрация и на кмета Денчо Минев, ще се излъчват патриотични видеорецитали, част от традиционния конкурс на Община Трявна „България – майка на герои“. В двора на храм „Св. Архангел Михаил ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на тревненските опълченци. Почит ще бъде отдадена още с поднасяне на цветя и поклонение пред паметника на Петър Генчев – тревненец, взел дейно участие в Априлското въстание и паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Трявна. 

В кметство Плачковци в 10:00 часа ще бъде издигнат националният флаг и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориален комплекс „Стена на храбростта“ в град Плачковци. Празнично слово ще произнесе кметът Борислав Борисов, кметът на Трявна Денчо Минев и председателят на общински съвет – Трявна Златка Донева-Цанева. По-късно ще бъдат изпълнени патриотични стихове и песни от учениците на Основно училище „Васил Левски“ гр. Плачковци. Програмата ще завърши с изпълнение на народни танци от децата от Детска школа по изкуства към Народно читалище „Пробуда-1924“.

/БТА/