С близо 151 милиона лева ще бъдат ремонтирани минимум 25 училищни общежития. Това е предвидено в публикувания за обществено обсъждане проект за насоки за кандидатстване за средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщават от МОН.

Още 10 милиона лева се отпускат за ремонт на студентски общежития

Максималният размер на инвестицията може да е 6 млн. лева. Ще се финансират ремонт, реконструкция, основно обновяване, доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на общежитията.

Могат да кандидатстват общински училища, държавни професионални гимназии с общежития към МОН и Центрове за подкрепа за личностно развитие. Проектът за насоки е публикуван на сайта на просветното ведомство, а предложения по него могат да се правят до 2 декември.

През април кабинетът  одобри допълнителни 10 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. 

Студентите ще получат по 60 лева за три месеца заради скъпия ток в общежитията

През септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонта на студентски общежития. През 2020 г. за целта бяха усвоени 700 000 лв., а през 2021 г. - 26 152 209 лева, припомнят от МОН.

С ремонтите ще бъдат подобрени социално-битовите условия на студентите - ще се инвестира в енергийната ефективност на сградите и ще се осигури съвременна среда за подготовка. Това ще подобри качеството на висшето образование и ще стимулира интереса на студентите към обучението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм