С над 5 млн. лева ще бъде ремонтиран Музеят на мозайките в Девня. Вече има подписано споразумение с МРРБ и предстои избор на изпълнител, съобщи кметът на града Свилен Шитов. Той добави, че все повече европейски туроператорски фирми искат да включат музея в маршрутите на туристите им. Поредната от тях е австрийската „Сеньорен райзен“.

„За нас като община приоритет №1 е туризмът. Работим активно, за да привлечем нови партньори в дългосрочен план. За това ще помогне и мащабната реконструкция, която предстои да бъде извършена в музея. Той не е ремонтиран основно от откриването си преди 38 години до момента. Сградата има конструктивни проблеми, амортизирани инсталации и спешна нужда от цялостно обновяване, за да отговоря на нормите на XXI век и изискванията на туристите за съвременна музейна експозиция“, коментира Свилен Шитов.

„Радостно е, че възвръщаме позициите си, които загубихме покрай отлива на туристи по време на ковид епидемията и войната в Украйна. Само в Деня на отворени врати по случай рождения ден на музея над 700 души дойдоха, за да го разгледат и видят експонатите от новите ни витрини - артефактите от последния археологически сезон и реставрираните находки от края на II и началото на III век от н.е., открити в антична гробница на територията на кв. Химик“, заяви директорът на културната институция Иван Сутев. Той се надява, че Министерството на културата и ще отпусне финансиране на проучванията на обекта, където през последните години бе намерено съкровището от златни монети и други археологически ценности, които хвърлят нова светлина към историята на древния Марцианопол.