Три лица получиха присъди от 8 до 10 години затвор заради ролята си в протест в Южна Русия срещу наложените заради КОВИД-19 ограничителни мерки, съобщи Франс прес.

Сербезова: Обсъждат се безплатни Ковид тестове при личните лекари

Основният обвиняем, оперният певец Вадим Челдиев, беше осъден на 10 години затвор по обвинение в екстремизъм, след като призовал в социалните мрежи за протест във Владикавказ и ударил полицаи по време на ареста си, извършен няколко дни по-късно в Санкт Петербург, съобщават руските агенции РИА и Интерфакс. Регионалният съд в Ростов на Дон наложи присъди от осем и осем и половина години затвор на другите двама обвиняеми, Рамис Чиркинов и Арсен Бесолов. Тримата ще излежават присъдите си в наказателни колонии при строг режим.

Откриха нов вариант на Омикрон у нас

В началото на коронавирусната пандемия, през април 2020 г., на цялата територия на Русия бяха наложени строги ограничения, целящи да възпрат разпространението на епидемията. Във Владикавказ, столица на Северна Осетия -  един от най-бедните руски региони, местните власти разпоредиха  затварянето на всички магазини, освен тези за стоки от първа необходимост. Там бе наложен и локдаун.

Д-р Момчил Баев: В България има риск от епидемични взривове на морбили и полиомиелит

На 20 април 2020 г., подтиквани от икономическите трудности вследствие на локдауна и от слухове, че вирусът не е толкова опасен, стотици жители на Владикавказ излязоха на протест с искане за отмяна на ограниченията.

След първата вълна на пандемията Русия отмени локдауна, като след това прибягваше до по-гъвкави мерки.

Връщат задължителните маски в аптеки, оптики и дрогерии в София

Според данни на руската статистическа агенция Росстат през 2020 и 2021 г. броят на свързаните с КОВИД-19 смъртни случаи В Русия е бил над 660 000. Възможно е обаче тези данни да са непълни предвид демографските показатели за изминалата 2021 г. Те показват, че починалите в Русия са 1,04 милиона спрямо 688 700 през 2020 г., което е 15-процентно повишение на смъртността.

Въвеждат временни противоепидемични мерки в София-град от 19 юли

Правителството, което използва много ограничена дефиниция за смъртност вследствие на КОВИД-19, отчита от своя страна само 381 960 смъртни случая, припомня АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм