Руските военновъздушни сили извършиха днес планирани патрулни полети по границите на Беларус, заяви беларуското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Русия изпрати в Беларус оперативна група от 9000 войници и стотици единици военна техника, след като беларуският президент Александър Лукашенко каза миналата седмица, че има опасност Украйна да нападне страната му.

Малко под 9000 ще бъдат руските войници в Беларус

"В момента руският авиационен елемент от регионалната войскова група осъществява планиран патрул по въздушните граници на Съюзната държава", заяви министерството, имайки предвид обединението, в което участват Русия и Беларус

Отделно беларуската служба за вътрешна сигурност каза, че е арестувала украински шпионин и двама беларуски граждани по обвинения в държавна измяна. Според службата те са се опитали да предадат военна информация на украинското разузнаване.

Пристигнаха първите руски войски в Беларус

С изпращането на близо 9000 руски войници в Беларус, близо до границата на страната с Украйна, се засилиха страховете, че Владимир Путин ще направи втори опит руските войски да влязат в Киев и ще отвори втори фронт, включвайки в „специалната си военна операция“ и най-близкия си съюзник Александър Лукашенко.

Успоредно с това обаче, със сигурност се засилват и страховете у управляващия елит в Минск, защото на беларуския президент ще му бъде много трудно да откаже на руския лидер възможността да използва 50-те хиляди беларуски редовни войници и около 250 000 резервисти за подпомагане на губещата скорост руска инвазия в Украйна.

В Русия продават географски карти с новите граници

Лукашенко се оказва между два огъня и ако периодът на руските военни неуспехи в Украйна допълнително се проточи, той също може да се окаже косвена жертва на войната на Русия в Украйна.

Досега Лукашенко балансира в конфликта на Русия с Украйна като поддържа руския президент, но не включва беларуски войници в т.нар. „специална военна операция“.

Външният министър на Беларус: Преразглеждаме готовността на нашите войски

Преди седмица Лукашенко каза: „Ние участваме (в операцията). Не го крием. Но не убиваме никого. Не изпращаме никъде наши военни. Не нарушаваме задълженията си“. Дотук Лукашенко позволяваше на руските войски да използват Беларус като изходна точка за нахлуване в Украйна, позволяваше от беларуска територия да бъдат изстрелвани ракети и отвори болниците в Беларус за ранени руски войници, обобщава сп. „Форин афеърс“.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски наложи санкциина съпругата на Лукашенко - Галина. Те предвиждат 13 ограничителни мерки, включително блокиране на активи и забрана за закупуване на парцели.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм