На руската журналистка Марина Овсянникова, добила популярност, с това че критикува офанзивата в Украйна на живо по телевизията, е наложена мярка домашен арест днес, в рамките на наказателно разследване, което може да доведе до затвор, обяви днес съд в Москва, цитиран от Франс прес.

Руските власти задържаха журналистката, противопоставила се на войната в Украйна

"Окръжният съд в район Басманни удоволетвори искането на разследващите да наложи мярка за неотклонение домашен арест до 9 октомври", се казва в съобщение на съда.

Овсянникова е обвинена в дискредитиране на армията във връзка със самостоятелната ѝ протестна акция в средата на юли, когато се появи близо до Кремъл с плакат, с който обвиняваше руските сили в извършване на злоупотреби в Украйна. 

Франция забрани руснаци да посещават средновековна крепост

В текста на плаката си, на който пишеше "Още колко деца трябва да умрат, преди да спреш?", журналистката нарече президента Владимир Путин убиец, а неговите войници - фашисти, припомня Ройтерс.

Съгласно нов член в руския наказателен кодекс, приет след началото на конфликта за възпиране на критиките, Овсянникова рискува да получи до десет години затвор. 

„Готвачът на Путин“ набира наемници от наказателни лагери

По време на днешното заседание журналистката отново беше с плакат, този път с текст "Дано мъртвите деца (от конфликта в Украйна) ви преследват в сънищата ви", предаде АФП.

44-годишната Овсянникова беше арестувана в сряда в дома си. От края на юли, тя е била осъждана два пъти на глоби за дискредитиране на руската армия, най-вече заради текстове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна.

Косово обяви руска журналистка за персона нон грата

Овсянникова доби популярност в средата на март, след като нахлу по време на ефир в студиото на прокремълския Първи телевизионен канал, за който работеше. Тя носеше плакат, осъждащ офанзивата в Украйна и "пропагандата" на медиите в страната, контролирани от властта.

Кадрите с проявата ѝ обиколиха света и много хора я поздравиха за нейната смелост, на фона на репресиите срещу всеки критичен глас в Русия. Отношението към нея в руската опозиция обаче не е единодушно, като не малко хора все още я упрекват за годините на работа за "Първи канал", смятан за рупор на Кремъл.

Как една пълна с лъжи статия за Русия заблуди хиляди хора в България

След като работи няколко месеца в чужбина за германския в. "Велт", тя обяви в началото на миналия месец, че се е върнала в Русия, за да уреди спор, свързан с попечителството над двете ѝ деца.

Властите в Русия следят всеки критичен глас, който осъжда офанзивата в Украйна. Голям брой противници на действията на Москва са арестувани или бяха принудени да избягат от страната. Освен това, много независими медии бяха затворени, а най-големите чуждестранни социални мрежи - блокирани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм