Руската наемна група Вагнер се счита за армия в сянка на Путин: тя е известна със своите брутални действия и също така действа в Украйна, пише Kronen Zeitung.

Според медийни доклади Евгений Пригожин, известен още като „готвачът на Путин“, сега набира наемници за групата в руските наказателни лагери. На затворниците се предлагат пари и помилване, ако се борят срещу Украйна.

Косово обяви руска журналистка за персона нон грата

Називисимото руско издание „Медиазона“ интервюира двама затворници, които са затворени в наказателни лагери  в регионите Ярославъл и Тула. Те съобщават, че са били посетени от нисък, гологлав човек. Той им предложил свобода и пари в замяна на участие във войната срещу Украйна. 

Според руското издание „готвачът на Путин“ е шеф на руската кетъринг компания „Конкорд“, оператор на единствения частен ресторант в сградата на руския парламент, както и собственик на групата „Вагнер“. Той познава руските затвори: през 80-те години на 20 век самият той изтърпява присъди за грабеж, измама и проституция на малолетни и непълнолетни лица.

Киев: Нанесени са удари по руски военни бази и два ключови моста на река Днепър

Още през юли британското министерство на отбраната съобщи, че групата Вагнер е понижила стандартите си за набиране на персонал. Сега осъдени нарушители, както и хора, които преди това са били забранени от операцията, ще бъдат наети, се казва в изявление.

Целта е да се компенсират тежките загуби, причинени от украинските въоръжени сили на наемните сили. Новите бойци обаче биха получили само ограничено обучение, което вероятно би намалило ефективността на силите и по този начин стойността му като подкрепа за руските военни.

По думи на интервюираните затворници, тези, които се приели предложението, получават 100 000 рубли (1589 евро) на месец ,а в случай на „достойна“ смърт, пет милиона рубли като изплащане за семейството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм