Френските военни забраниха на руски граждани да посещават замъка Винсен - средновековна крепост и туристическа атракция в покрайнините на Париж - заради руската инвазия в Украйна, съобщиха официални лица за AFP, цитирани от БГНЕС.

Замъкът, който някога е бил резиденция на френските крале и е сред най-добре запазените паметници от този вид в Европа, в по-голямата си част е отворен за посетители, включително за обиколки, концерти, театрални постановки и други събития.

Русия изстреля ирански спътник

В него се съхранява и част от историческия архив на френските въоръжени сили, достъпът до който е ограничен.

Но на 28 юли на две рускини е отказан достъп.

"Охранителят на металния детектор поиска да види паспорта ми", разказва една от жените, 31-годишна, която работи като журналист и е във Франция от пет месеца, след като е напуснала Русия "заради войната".

Кремъл: Призивът за забрана на руснаци да пътуват на Запад е ирационален

След като проверил документа, охранителят я уведомил, че не може да премине, разказва пред АФП жената, която помоли да не бъде назовавана.

Друг охранител също й отказал да влезе и посочил като причина "защото сте рускиня", каза тя и добави, че не може да повярва на това, което чува.

Свързано с АФП, Министерството на отбраната потвърди късно в понеделник, че наистина е "ограничило достъпа до военни обекти на руски граждани" заради нахлуването.

Тайният коз на Путин: Какви оръжия Русия все още не е използвала в Украйна?

Руските журналисти обаче могат да кандидатстват за освобождаване, добави служител на министерството.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Франция е приела около 100 000 украински бежанци, сочат правителствени данни.

Около 73 500 руски имигранти са живели във Франция през 2021 г., според националната статистическа служба Insee.

Косово обяви руска журналистка за персона нон грата

В Европейския съюз се води дебат за това дали трябва да се въведат допълнителни ограничения за руснаците, които посещават блока по туристически или лични причини.

Миналата седмица Финландия публикува план за ограничаване на туристическите визи за руснаци, но също така подчерта необходимостта от решение по въпроса на равнище ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм