Руската църква "Св. Николай Мирликийски" в София отвори отново врати и в нея беше отслужен молебен. Тя беше затворена от 21 септември, когато българските власти експулсираха от страната предстоятеля архимандрит Васиан Змеев, заради дейност, насочена срещу националната сигурност. Последва протест на граждани, а патриарх Неофит назначи свещеници от София, но храмът остана затворен заради спорове чия собственост е. Според прокуратурата българската държава е собственик на храма, макар да признава, че има нотариален акт от 1997 година в полза на Русия. След като в София беше изпратен руският свещеник протойерей Владимир Тишчук, днес в църквата петима свещеници отслужиха молебен.

Точно в 10 ч. вратите на храма бяха отворени и хората, чакащи отпред влязоха, за да се помолят и да присъстват на молебена. За всички, които са тук днешният ден е празник, коментира председателят на съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Много хора се отправиха и към криптата, където са мощите на „Св. Серафим” с надежда за помощ и сбъдване на желанията им.

Сред присъстващите беше и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова.

Църквата е руска, заяви тя пред журналисти при пристигането си. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е бившето царско посолство. Имаме всички документи. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи от самото начало на създаването на тази църква", каза Митрофанова. На въпрос ще има ли очаква още проблеми с Руската църква, тя каза, че Проблеми има всеки ден, едни или други, Но църквата така или иначе е отделена от държавата и трябва да работи нормално. "Тази църква е популярна сред софиянци и се надявам всичко да бъде наред", заяви Митрофанова."

Храмът "Св. Николай Мириклийски" беше затворен преди месец и половина, след като София изгони трима свещеници като заплаха за националната сигурност. В отговор посланикът на Москва у нас - Елеонора Митрофанова, заключи вратите на църквата.

Снимки: Мариана Корчакова, Дарик радио

"Този имперски стил на действие е неприемлив". Това се казва в позиция на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, публикувана на сайта на ДПС, във връзка с казаното от руския посланик Елеонора Митрофанова за Руската църква. "Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска", гласи още текстът. Единствено, като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес, смята Делян Пеевски.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм