Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия бяха добавени към списъка на неприятелските спрямо Русия държави, съобщи пресслужбата на руското правителство.

„Правителството актуализира списъка с чуждите държави, извършващи неприятелски действия, насочени срещу руските дипломатически и консулски представителства в чужбина. В списъка бяха добавени Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия”, се казва в съобщението.

Митрофанова: Англичаните и американците командват тази страна

Решението е в съответствие с указа на президента Владимир Путин „Относно предприемането на мерки за въздействие (противодействие) срещу неприятелските действия на чужди държави”. Документът предвижда ограничаване на възможността (вкл. пълна забрана) посолствата, консулствата и представителствата на държавни органи на тези държави да наемат служители, които се намират в Русия.

В одобрения от правителството списък освен имената на държавите е посочен и броят на лицата, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическите представителства на неприятелски държави и техните консулски служби могат да сключват трудови договори.

Путин разпореди да се намери решение за плащанията на „недружелюбни“ държави

Съгласно новата заповед ограничението е 34 души за Гърция, 20 души за Дания и 16 души за Словакия. Словения и Хърватия няма да могат да наемат служители в своите дипломатически мисии и консулски служби", заявиха от правителствената пресслужба.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм