Русия ще започне изпълнението на плана си за анексиране на около 15 % от украинската територия чрез референдуми в четири региона, които са контролирани от руските сили.

Москва: 10 000 доброволци записани след мобилизацията

След близо седем месеца война и критично поражение на бойното поле в Североизточна Украйна по-рано този месец президентът Владимир Путин изрично подкрепи референдумите. Преди това контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Лавров: Киев дължи безнаказаността си на Германия, Франция и САЩ

Гласувания ще се проведат в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими непосредствено преди инвазията, и в инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

Германия е готова да приеме руски дезертьори от мобилизацията

Гласуването трябва да започне в петък и да приключи във вторник, а резултатите се очакват скоро след това.

Финландия реши да „ограничи или спре“ влизането на руски туристи

След резултатите Русия официално ще анексира областите.

"Кремъл организира фиктивни референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна", заяви президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Украйна има същите права като всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна", заяви Байдън, който определи войната като част от глобалното противопоставяне между демокрацията и автокрацията.

Финландия: Трафикът на границата с Русия се увеличава

Не е ясно как точно ще протичат гласуванията във военна зона, когато толкова много хора са били разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Сраженията продължават и в четирите региона. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм