Руските военни съобщиха, че най-малко 10 000 души са се записали като доброволци за участие в бойните действия в Украйна, ден след като президентът Владимир Путин нареди мобилизация на резервистите, предаде БГНЕС. 

Германия е готова да приеме руски дезертьори от мобилизацията

"През първия ден на частичната мобилизация около 10 000 граждани пристигнаха в бюрата за набиране на войници по собствено желание, без да чакат повиквателна", заяви Владимир Цимлянски, военен говорител, пред руската информационна агенция "Интерфакс".

Финландия: Трафикът на границата с Русия се увеличава

Той добави, че военните са създали телефонен център, който да отговаря на въпроси на граждани и организации относно мобилизацията.

Министерството на отбраната не е разпространило официално видео от центровете за набиране на войници и не е дало информация за броя на хората, на които са връчени призовки.

Навални: Мобилизацията ще доведе до огромна трагедия

В сряда Путин обяви "частична мобилизация" на резервистите, а министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в рамките на кампанията ще бъдат призовани на служба 300 000 души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм