Върховният съд на Русия обяви това, което нарича "международно обществено движение на ЛГБТ", за екстремистка организация и забрани дейността му в цялата страна, съобщи Би Би Си.

Решението е взето по предложение на Министерството на правосъдието, въпреки че такава организация не съществува като юридическо лице.

Изслушването се проведе при закрити врата, но репортерите бяха допуснати, за да чуят решението на съда. Съдът съобщи, че никой от "страната на ответника" не е присъствал.

Конституцията на Русия беше променена преди три години, за да стане ясно, че бракът означава съюз между мъж и жена. Еднополовите съюзи не се признават в страната.

В навечерието на решението репортер на Би Би СИ пита Сергей Трошин, общински депутат в Санкт Петербург, който миналата година се обяви за гей, какъв ще бъде ефектът от него.

"Смятам, че това ще означава, че всеки, когото държавата смята за ЛГБТ активист, може да получи дълга присъда затвор за "участие в екстремистка организация", - казва той.

"За организатора на такава група присъдата ще бъде още по-дълга."

"Това е истинска репресия. В руската ЛГБТ общност цари паника. Хората спешно емигрират. Действителната дума, която използваме, е евакуация. Налага се да се евакуираме от собствената си страна. Това е ужасно."

През последните години ЛГБТ общността в Русия е подложена на все по-голям натиск от страна на властите. През 2013 г. беше приет закон, който забранява "пропагандата [сред непълнолетни] на нетрадиционни сексуални отношения".

Миналата година тези ограничения бяха разширени до всички възрастови групи в Русия. Препратките към ЛГБТ хората бяха заличени от книги, филми, реклами и телевизионни предавания. По-рано този месец един руски телевизионен канал оцвети дъгата в южнокорейски поп клип, за да не бъде обвинен в нарушаване на закона за "гей пропаганда".

В Думата, долната камара на руския парламент, Виталий Милонов, известен с хомофобските си настроения депутат от управляващата партия "Единна Русия", заяви, че забраната за ЛГБТ групите "не се отнася до сексуалните малцинства или личния живот на хората".

"Става дума по-скоро за политическия дневен ред, прокламиран от това международно ЛГБТ движение", казва той.

"Те имат свои собствени задачи, свои собствени цели. Те действат като политическа сила, политическа структура и целите на тази структура противоречат на руската конституция".

"Говорите за политическа структура", отговаря репортерът на Би Би Си. "Но няма движение, наречено "Международно обществено движение на ЛГБТ". Как можете да забраните нещо, което не съществува?"

"О, това е лесно", отговори г-н Милонов. "Можем да забраним всякаква дейност на международните ЛГБТ организации тук, в Русия. Това е хубаво. Те не са ни нужни."

"И с нетърпение очаквам следващата стъпка: да забраним шестцветното знаме на дъгата. Това знаме не ни е нужно. То е символ на борбата с традиционното семейство. Надявам се, че никой няма да може да показва това знаме в Русия".

Под ръководството на Владимир Путин Кремъл възприе идеология, съсредоточена върху консервативното мислене и "традиционните семейни ценности". Властите представят ЛГБТ активизма като нещо изначално западно и враждебно на Русия. Натискът върху ЛГБТ общността се представя като средство за защита на моралната структура на Русия.

А дали е и потенциален победител в гласуването?

"Мисля, че съдебното заседание е свързано с президентските избори през март следващата година", смята Сергей Трошин. "Властите създават изкуствен враг."

"Те казват: "Ние се борим със Запада". Битката с ЛГБТ хората се вписва в тази антизападна реторика. Борбата както със Запада, така и с ЛГБТ общността е популярна сред консервативната, антизападна част от обществото. Така че тази тема ще бъде изтласкана в навечерието на изборите."

"Опитват се да отвлекат вниманието от по-важни проблеми, за които руските власти не искат хората да мислят", казва Максим Голдман. Той работи за руска организация, която предлага подкрепа на транссексуални и небинарни хора.

"Веднага след като научихме за изслушването във Върховния съд, хората, които ръководят нашата организация, разбраха, че ще трябва спешно да напуснем страната. Това стана спешно."

Репортерът на Би Би СИ разговаря с Максим, който се определя като небинарен, в последния му ден в Русия. Беше опаковал малък куфар и се готвеше да тръгне към летището.

"Чувствам се напълно отхвърлен от собствената си страна", казва той. "Предполага се, че тук има демокрация. Хората, които сме поставили на власт, трябва да се грижат за нас.

"Но се случва точно обратното. Те ни наказват. Избърсват си краката с нас. Налага се да напусна."

Засега общинският заместник Сергей Трошин остава. Но той не си прави илюзии.

"В миналото съм говорил много за правата на ЛГБТ", казва Сергей. "Възможно е това да е достатъчно, за да започне наказателно дело срещу мен. Надявам се да не е така, но е възможно. А това е ужасяващо."

"Руското общество е пропито от страх. С всяка своя дума преминаваш през минно поле. Кажи едно нещо и то може да те вкара в затвора за пет години; кажи нещо друго и ще получиш 10 или 15 години зад решетките."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм