Русия завърши частичната мобилизация, наредена от президента Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

"Всички дейности, свързани с мобилизацията на граждани от запаса, са прекратени", посочи ведомството и добави, че повече няма да се изпращат повиквателни.

По руска медия: Водим война срещу мирно население. Това е садизъм (видео)

На 21 септември Путин обяви първата от Втората световна война мобилизация в Русия, една от поредицата ескалационни стъпки в отговор на успехите на Украйна на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на служба ще бъдат повикани около 300 000 военни от резерва, и уточни, че става дума само за специалисти с боен опит.

Но мобилизацията премина хаотично и беше придружена от множество широко разгласени случаи, в които повиквателни са били изпращани на мъже, на които не трябва. Стотици хиляди избягаха от Русия, за да избегнат повикването си на военна служба.

„Вагнер“ снижава критериите: Количество вместо качество

Путин открито призна, че са допуснати грешки, и сформира нов координационен съвет, който да помага на военните и да гарантира, че изпращаните на фронта мъже са добре въоръжени и екипирани.

В днешното съобщение на министерството на отбраната - дошло на 250-ия ден от войната - не се уточнява какъв е окончателният брой на повиканите на служба мъже.

Мобилизацията беше косвено признание, че Русия среща значителни затруднения в конфликта с Украйна, който Путин отказва да нарече война и вместо това го назовава с понятието "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

Русия нанесе масирани ракетни удари в Украйна

Мобилизацията доведе войната по-близо до домовете на много от обикновените руснаци, защото ги изправи пред пряката опасност те или техни близки и приятели да бъдат изпратени да воюват.

Русия все още контролира големи части от Южна и Източна Украйна, като е окупирала частично четири украински области. Но тя отстъпи територии в тях дори и след като миналия обяви анексирането им - ход, осъден и определен като незаконен от Киев, западните му съюзници и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм