Кой е Руси Чернев?

Имам всичко, за да живея щастлив живот. Аз съм журналист, общественик, баща на три деца и дядо на две внучета. Пловдивчанин по рождение и по душа. Завършил съм спортното училище и  все още спортувам активно, грижа се за 100-годишна къща и за градината около нея, обичам да готвя и имам време да води малката си дъщеря на градина. И за първи път съм кандидат за кмет на Пловдив.

Какво мислиш за журналистите в политиката и политиката в медиите? И какво ще кажеш на онези, които не вярват в свободата на словото и независимостта на журналистите – политици?

Имам обяснение защо сме на 112 място по свобода на словото. Рекламният и информационният пазар в България е малък, а медиите са хиляди. Много от тях са собственост на хора с друг бизнес, които са податливи на влияние от силните на деня. А политиците умело използват това.

Най-големият проблем в България е, че държавата е превзета и институциите не работят. „Кучето си лае, керванът си върви“, а когато няма резултат от дадено разследване, журналистите губят мотивация.  Но ние сме кошмарът на политиците, защото помним всичко и знаем кои са политическите брокери. Мисля, че като кмет или общински съветник ще мога да направя много повече, защото „знам кой какво направи миналото лято“.

Аз не съм нито в отбора на мисирките, нито в отбора на онези, на които някой диктува в ухото. Няма да съм мълчалив и като участник в местното управление.

С кого от останалите кандидати за кмет на Пловдив би разговарял?

Мога да седна с всеки един от останалите 17 кандидати, за да говорим за бъдещето на града – стига да има добра идея за Пловдив. В града ни живеят и изключителни експерти - урбанисти, творци, архитекти – всеки от тях трябва да има възможност  да помогне за развитието на Пловдив.

Кои са градоначалниците на Пловдив, които трябва да бъдат за пример и защо днес липсват такива личности?

Пловдив не случва на градоначалник по няколко основни причини:

·      защото ни ги пускат от София

·      защото ги одобряват в Империал

·      защото политическите брокери не спират да наддават

·      защото, както и да гласуват пловдивчани, Той брои гласовете

Един от най-добрите кметове на Пловдив Божидар Здравков е искал да управлява и е управлявал с „Чистота в мислите, чистота в действията!“. Само този съвет да следваме днес и ще успеем! Разликата на днес е в мащабите на мислене и в почтеността. Той е направил толкова много за Пловдив - в годините преди Втората световна война и без европейски фондове.

Пловдивчани трябва да гласуват с надежда, а не с омерзение, че отново трябва да дадат гласа си “за най-малкото зло“. Трябва да преборим апатията, ако искаме Пловдив да не се управлява от коалиция „Стани богат“.

Кандидатът за кмет Руси Чернев, кандидатите за районни кметове и общински съветници  от ПП „Консервативна партия на България“ са с номер 46 в бюлетината за местните избори.