“Инфлацията, обедняването и безработицата. Това са основните проблеми, за които ни говорят хората при срещите ни с тях. Ние разбира се ги знаем, защото такава е нашата политика, ние ежедневно сме при хората, и като представители на местната власт, и на национално ниво. Виждаме обаче, че има опит дневният ред на хората да бъде подменен. Да не се вземат под внимание техните конкретни проблеми, които очакват своето решение. Обсъждаме закона “Магнитски”, съдебна реформа, докато земеделците в Русенско се чудят как да пласират продукцията си, каза в интервю пред Дарик Айдоан Джелил, втори в листата на Движението за права и свободи

По думите му влизаме в пети цикъл от избори за последните две години, затова и партиите трябва да покажат разум за поемане на отговорност след 2 април.  “Затова и ние политиците трябва да внимаваме какво говорим по време на кампанията, защото това има своето влияние след изборите”, заяви Джелил.  

“ДПС е труден, но желан партньор, защото сме предвидими. Кажем ли нещо в началото държим на него до края, както на национално, така и на общинско ниво. Ние сме готови да разговаряме с всички, и това беше заявено и от националното ръководство. Затова и слогана ни е “Разум, отговорност, диалог”. Трябва всички партии да загърбят егото си и да се замислят за тези, които претендират, че представляват в парламента”, каза още кандидат-депутатът.

Фактът, че наесен предстоят местни избори също има своето значение за кампанията в момента, което кара партиите да разсъждават по-скоро популистки, отколкото рационално.

В партията за започнали процеси на обновление. ДПС предлага една листа с кандидати за народни представители, която е съставена само от местни хора и в която личат имената на много хора от младежката структура на партията. Самият Джелил е извървял цялата стълбица до момемта - започвайки от младежката организация и стигайки до председател на общинската структура, която оглавява вече 11 години. Работил е и в общинската и областната администрации, а сега е в Министерството на земеделието. Има и няколко мандата като общински съветник зад гърба си.

“Членувам в 4 общински комисии, имам и дълъг стаж като общински съветник. Имам поглед както върху проблемите, така и върху това къде се къса връзката между местната и централната власт. С моята експертиза бих бил полезен в тази насока. Много често политиците в София, които са се сдобили с власт набързо, вземат решения без да имат представа как това се отразява на обикновените хора. Няма как да се събудиш една сутрин и да си станал политик. Тук няма как да не се съглася с немския философ Хегел, който е абсолютно прав, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. А, нашия народ го е казал може би и по-добре- трябва да можеш да разделиш на две магарета слама, преди да тръгнеш да се занимаваш с проблемите на хората”, казва Айдоан Джелил, като дава за пример сагата с Летище Русе. Според него депутатите биха могли да работят за привличане на повече инвестиции в Русе, което да реши в известна степен и демографския проблем на областта. “За периода 2019 - 2023 г” десетина сериозни фирми са инвестирали в Русе, но това не е достатъчно, може и трябва много повече. Не даваме обаче и празни обещания.

Ако сме в управляваща коалиция можем да помогнем много, ако обаче не сме няма как да се заблуждаваме, че от нас ще зависи нещо”, категоричен е Айдоан Джелил. Той изрази и своето учудване от готовността на някои партии да отидат отново на избори наесен, ако не им хареса резултата от 2 април. “Публична информация е, че едни избори ни струват 100 млн.лв. С тези пари могат да се направят много неща. Да не забравяме, че общините работят оче в режим без държавен бюджет. Това не е голям проблем за големите, но малките общини вече започват да изнемогват” предупреди Айдоан Джелил.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!