За осма поредна година студентският отбор HydRU Racing Team на Русенския университет взе участие в ежегодното издание на състезанието Shell Eco Marathon Европа и Африка 2024. Събитието се проведе от 19 до 24 май 2024 г. на пистата на Paul Armagnac в Ногаро, Франция. Студентски и ученически екипи от Европа и Африка се събират, за да проектират, изграждат и тестват своите концепции за енергийно ефективни превозни средства.

 В тазгодишната си концепция, екипът на отбор HydRU Racing Team заложи на пълна модификация на механиката на автомобила с въвеждане на окачване с газови амортисьори за по-ефективно гасене на колебанията на носещата система, произтичащи от действието на пътя. Самото окачване на автомобила е проектирано за конкретните нужди и е изработено на прецизни ЦПУ машини, които осигуряват перфектния баланс между най-висока прецизност и безупречно качество на повърхността на детайлите без необходимост от допълнителна обработка. По отношение на повишение на сигурността на автомобила, беше проектирана нова спирачна система, в която са интегрирани продукти на компанията Wilwood, която е водещ производител на елементи за спирачни системи за всички видове състезателни моторни спортове. За пръв път отборът използва концепция за предаване на въртящия момент от електрическия двигател към ходовата част с използване на специално проектирана за целта скоростна кутия. За увеличаване на КПД на цялата система, екипът заложи на водородна горивна клетка от ново поколение, която е произведена от световния лидер в производството на преносими водородни горивни клетки компанията Spectronik. Някои от най-значимите характеристики на клетката са нейното изключително ниско тегло (2,3 кг.) и изключително високия КПД. 

За съжаление, по време на тестовете се оказа, че при високи натоварвания горивната клетка има проблем с протоннообменната мембрана, което води до сериозно деградиране на функциите на клетката. Този факт принуди отбора да премине към резервен вариант с използване на старата горивна клетка, която е използвана в прототипите през последните 5 години. Това наложи цялостна промяна на електрониката и всички системи за управление и подаване на водородно гориво към клетката. Студентите се справиха с проблема, но поради изключително голямото тегло на горивната клетка (>20 кг.), се надхвърли с над 30% очакваното номинално тегло на автомобила. 

 Самото събитие посрещна участниците с дъждовно и ветровито време за целия период на състезанието, а слънцето се показа в последния ден за финалната церемония по закриване на събитието. За избягване на инциденти при подготовката на автомобилите и по време на самите състезателни сесии, техническите инспектори бяха безкомпромисни и поставиха нови стандарти и изисквания за сигурност на всички системи и компоненти на автомобилите. Това превърна преминаването на техническата инспекция, като истинско предизвикателство пред всички участници. Въпреки изцяло обновения екип на отбор HydRU Racing Team на Русенски университет (с единствен ветеран, основния пилот, студентът от специалност „Технология и управление на транспорта“ – Иван Банчев) бъдещите инженери проявиха адаптивност и креативно мислене и успяха за изключително кратко време да реагират на всички предизвикателства, да преминат техническата инспекция и да получат правото да излязат на пистата и проведат тестовите и състезателните сесии. 

Отборът реализира без технически проблеми всичките си тестови и състезателни сесии и екипът изпраща състезанието с много нови приятелства, натрупан опит и емоции, като се чувства удовлетворен и мотивиран да развие възможностите на автомобила до неговите максимални граници, за да завоюва още по-големи успехи в бъдещите издания на състезанието!