Фондация „Колективът“ представи резултатите от "Лаборатория за дизайн по Дунав чрез съвместно градско планиране“. Проектът е подкрепен от ЕИТ Градска мобилност, инициатива на Европейския институт за иновации и технологии, орган на Европейския съюз. Лабораторията, която беше предназначена за ученици от 8-ми до 12-ти клас, включи шест дни на интензивна работа под ръководството на екип обучители и архитекти на “Колективът” в Двореца на децата, Русе.

По време на работилниците 30 ученици от различни русенски професионални и езикови училища изработиха пет проекта за градска промяна, подкрепени с макети и цялостна стратегия за осъществяването им. Проектите впечатляват с идейния си замисъл, грижата за общността и естетическата си  изработка.

На финалното събитие в зала „Европа“ смесени екипи от ученици представиха своите проекти и потърсиха широка подкрепа от представители на Община Русе, своите училища, НПО сектора и всички интересуващи се от предложения за трансформация на градското пространство през погледа на младите хора на град Русе.

Накратко става въпрос за следните идеи:

„Бернард се нуждае от вас“ (намеса със фокус върху екологията на кея)

„Светлина в тъмното“ (намеса-фестивал за ментално здраве в района на Музея на транспорта)

„Без контрол“ (пространство със съоръжения на открито за целева група тийнейджъри, кей)

„Лапи и лате“ (дом за бездомни животни с бар и други услуги в района на Парка на младежта)

„Коледни джуджета“ (алтернативен коледен базар на площад „Батенберг“)

Те бяха представени и в студиото на Дарик от част от младежите, начело с Антония Димитрова, ръководител   работилници от фондация „Колективът“.

Гостуваха Надежда Петкова, Кристияна Георгиева и Диляра Кралева от ПГСАГ "Пеньо Пенев", Даяна Бонева от НУИ ,,Веселин Стоянов" и Веселин Великов - студент в Русенския университет.  

Чуйте разговора в звуковия файл.