Държавна опера-Русе ще представи на 23 юли от 21,00 ч. на крепостта Царевец във Велико Търново шедьовъра на оперното изкуство „Ернани“ от Джузепе Верди. Спектакълът е част от програмата на VII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“.
Суровият фон на крепостните кули и силата на величието на отминалите векове ще се превърнат в естествен декор на великолепната оперна драма. Емоционални образи, сложни характери и внезапно оживели исторически картини ще се разкрият пред зрителя, чрез майсторското изпълнение на артистите от Русенската опера.


Драмата на Виктор Юго е основа за либретото на операта, пренасяйки в нея най-характерните черти на романтичния театър – многостранни характери на персонажите, достигащи дори до противоречивост в своя психологически релеф, силно ъздействащи на публиката със своите емоционални изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди. В тази творба той проявява новия творчески подход на композитора при създаването на опера – стремеж музикалното представление да се доближи максимално до принципите на драматичния театър. 
Режисьорът на представлението Орлин Анастасов е заложил на минималистичен мизансцен, в който се оглеждат противоборствата между участниците в любовния четириъгълник: бунтовникът Ернани (Петър Костов), Дон Карлос – крал на Испания (Венцеслав Анастасов), херцогът Силва (Момчил Миланов) и красавицата Елвира (Цветелина Василева).  В спектакъла участва хор, балет и оркестър на Русенската опера и смесен хор „Дунавски звуци“.

Следващото заглавие в афиша на фестивал „Сцена на вековете“ е театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново на 29 юли. На 5 и 6 август на Царевец ще са двата концерта на виенския оркестър на двореца Шьонбрун, а на 29 август Варненската опера ще представи операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 2 септември във фестивалната програма е гастролът на Букурещката национална опера с операта „Риголето“ от Джузепе Верди, а финалът на сезона ще е на 10 септември със   сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Опера Пловдив.
VII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов. Музикалният форум през 2022 г. се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния европейски фестивален лейбъл.
Билети за „Ернани“ се предлагат в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във  Велико Търново.
На 21, 22 и 23 юли билети могат да се закупят от 10.00 до 13.00ч. и от 17.00 до 19.00 ч. на изнесена каса пред крепостта Царевец.