Оперната певица Мария Анастасова е един от гласовете в музиката в обявената за най-добра игра на годината Baldur's Gate 3. Българският екип, начело с композитора Борислав Славов, спечели Наградите за видеоигри на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA.

Родената в Русе Мария Анастасова е трето поколение музикант от семейство оперни певци. Кариерата й започва от сцената на операта в дунавския град, а в момента е солист на Пловдивската опера. Мария влиза в музикалния проект, спечелил наградата BAFTA, в края на 2022 година. “Всичко започна от един клип, който качих онлайн, с избрани моменти от премиерата ми, в ролята на Бел в мюзикъла „Красавицата и Звяра“. Бях направила компилация от симпатични гафове, забавни моменти, пеене и танци, на която Борислав е попаднал.“ разказа певицата. Именно с ролята й в „Красавицата и звяра“ Мария е забелязана от композитора Борислав Славов, който търси вокал за саундтрака на играта. Още след първата им среща записват една от песните в албума. Гласът на Мария е включен в няколко стилово различни изпълнения, сред които “Down by the River”, “Raphael’s Final Act” и “Song of Balduran".

Музикалният екип на играта Baldur's Gate 3 е с предимно българско участие. Освен Мария, към гласовете се включват оперната певица Илона Иванова и българска народна певица Мария Ангелова, музикантите и аранжори Виктор Стоянов, Георги Андреев и Слидар Борисов.

През месец май музиката ще звучи на сцената на Royal Festival Hall в Лондон в концерт с Лондонската филхармония.

Повече за създаването на музиката към Baldur's Gate 3 чуйте в интервюто с Мария Анастасова за слушателите на Дарик: