Русенци излязоха на протест срещу системното замърсяване на въздуха в града. Те затвориха кръговото кръстовище при граничния пункт Дунав мост и блокираха движението, като намерението им е акцията да се повтори и утре.

Протестно автошествие е организирано от членове на фейсбук-групите “Русе иска да диша” и “За чисти въздух и вода”. Причината - ежедневните миризми на химия, които се усещат в града и липсата на адекватни мерки от страна на институциите и държавата за прекратяване на този процес. Сигналите от граждани за неприятни миризми са зачестили и само през месец септември обажданията на Зеления телефон са били над 600. 

Неотдавна от РИОСВ съобщиха, че са сезирали прокуратурата за изпускането на нерегламентирани емисии от предприятия, но все още резулатат няма. Според хората и това няма да помогне, защото няма воля от държавата за решаване на проблема. Протестите обаче продължават, следващия е утре от 11 до 13 ч., когато автомобили отново ще затворят кръговото движение при Дунав мост.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм