Концерт-спектакълът на местни таланти и постановката „Епопея на забравените“ са акцентите в тазгодишното отбелязване на Националния празник 3 март в Русе.

Мащабният проект „Поклон и памет“, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство, е с вход свободен и започва в 12:30 ч. в Голяма зала на Доходното здание. В него участват Йоана Донева и Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“, Школата за народно пеене, солистите от Детска вокална група „Слънце“ и Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ от детския център. На сцената ще излязат още Хор „Св. Георги Победоносец“, солисти от Студио за поп и джаз пеене „Икономов“, Фолклорно танцово студио „Зора“, Балет „Импулс“ от Общинския младежки дом, както и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, Клубът по спортни танци „Настроение“, Балетната група при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и първокласникът от ОУ „Любен Каравелов“ Николая Владова.

Кулминацията в неделя ще бъде постановката на Драматичен театър „Сава Огнянов“ „Епопея на забравените“ по цикъла от оди на Иван Вазов, в 18 ч. в Камерна зала.

„С помощта на талантливите актьори от трупата вярвам, че успяхме да запалим още една свещичка в паметта на днешното поколение“, коментира режисьорът на спектакъла Ивайло Ненов. В ролите влизат актьорите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков и Борислав Апостолов.

Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, а музиката на Пламен Мирчев Мирона. 

Церемонията по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата започва в 11:30 ч. и ще включва отслужването на заупокойна молитва и благодарствен молебен от Русенската Света Митрополия. След нея в 12:30 ч. любителите на народните танци могат да се включат най-дългото хоро, организирано от Клуб за народни танци „Родолюбец“ в района на Вазата в Парка на младежта.