Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин вече са въвлечени във войната в Украйна. Това коментира президентът Румен Радев по време на посещението си в Швейцария. 

“Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на български войници в Украйна - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има член пети? Това няма какво да го обсъждаме”, заяви Радев.

По думите на държавния глава е време българските политици да отворят „широко затворените си очи“ и да полагат усилия за постигане на мир.

„Време е българските политици да си отворят широко затворените очи и да положат усилия за по-бързото прекратяване на тази война и намиране на пътища за мир, основани на международното право, а не само да повтарят тези, които не са им съвсем ясни“, каза още президентът.

Държавният глава е на посещение в Берн. По време на визитата си се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Президентът на Швейцария организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Президентът Радев обясни, че България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет..

“Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати“, обясни държавния глава.

И добави:

„Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия”.

Държавният глава направи коментара и по повод това, че не е среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той в момента е в София на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която Народното събрание на България е домакин. Радев обясни, че не е избягвал среща със Столтенберг. Визитите му в Унгария и Швейцария били организирани и съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава у нас. Президентът обяви, че се надява да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе през юли.

През уикенда по време на визитата си в Унгария Радев се обяви срещу изпращането на войски в Украйна и отвори фронт за полемика по въпроса сред българските политици. Това провокира бурна политическа полемика сред парламентарно представените сили у нас. По повод на изказването на президента тогава, днес премиерът Димитър Главчев също обяви, че изпращането на български войски в Украйна не е коментирано. А от Министерство на отбраната през уикенда излязоха с позиция, в която заявиха, че не е обсъждано предложение за изпращане на жива сила в Украйна и, че решението за изпращане на български войски е в ръцете на Народното събрание.

Държавният глава призова за здрав разум, като в отговор на журналистически въпрос подчерта, че не цели да плаши никого. По думите му, ако нещо не е ясно за българските политици, те могат да се допитат до експерти за решенията, които взимат във връзка с войната. „Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, вземат решения за изпращане на оръжия, и решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора“, посочи президентът и добави, че тези политици не биха подложили своя живот на риск. „Ако някои наши политици са много напористи в тези свои решения, нека преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, ще воюват за България“, посочи Румен Радев.

„Някои истерични реакции на моите последователни тези, които защитават националния интерес, издават страх и зависимости у някои хора. Изпразнените от съдържание клетви в евроатлантизъм и демонстративни действия на хора, които се самоетикетират като евроатлантици, пък издават по-скоро грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България“, каза още държавният глава.